Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ “Γιατί μίσησα τα Μαθηματικά”

  • 0

Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ “Γιατί μίσησα τα Μαθηματικά”

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ Γιατί μίσησα τα Μαθηματικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το ντοκιμαντέρ αυτό προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Γιατί τα μαθηματικά, η επιστήμη που ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους και κινεί τον κόσμο, προκαλούν ακόμα μεγάλη δυσαρέσκεια σε αρκετούς ανθρώπους, κυρίως σε όσους επιχειρούν, αρχικά, να τα κατανοήσουν;»

6682317

Μετά την προβολή της ταινίας, ο μαθηματικός Άρης Μαυρομάτης και ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης συζήτησαν με το κοινό και μίλησαν για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας των μαθηματικών.

Οι μαθητές μας στο τέλος της εκδήλωσης είχαν τα χαρά να παραλάβουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά, του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

ImageUne_Math-01

Ο σκηνοθέτης Olivier Peyon λέει σε συνέντευξή του, «Κάποια στιγμή, χωρίς να σκέφτομαι τη δημιουργία ταινίας, ξεκίνησα να συναντώ μαθηματικούς και γενικότερα επιστήμονες για να προσεγγίσω αυτό το περίφημο μεγαλείο των μαθηματικών». Και προσθέτει: «Σταδιακά άρχισα να κατανοώ ότι τα μαθηματικά δεν περιορίζονται στους κανόνες της λογικής και του υπολογισμού, αλλά συνδέονται με μια ακόρεστη περιέργεια, με αυτή τη μόνιμη πρόκληση να αναζητάς, με κάθε τρόπο και οπουδήποτε, διαφορετικών ειδών αλήθειες. Έχω πειστεί πλέον, ότι τα μαθηματικά συνδέονται περισσότερο με την ελευθερία, κυρίως με την ελευθερία της σκέψης, με την αναζήτηση, την αμφισβήτηση και τη χαρά της ανακάλυψης. Και όλα αυτά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έθεταν κατά καιρούς απέναντί τους, διαφόρων ειδών σκοταδιστικές εξουσίες».


Leave a Reply