Εντυπώσεις από την εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – γράφει ο Γιώργος Κοσσίδας

  • 0

Εντυπώσεις από την εκδήλωση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – γράφει ο Γιώργος Κοσσίδας

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για πολυχώρο όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Η βραδιά χωρίστηκε σε δυο μέρη. Στο πρώτο, παρακολουθήσαμε μια ομιλία του διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος, Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος μας εισήγαγε στο έργο το οποίο θα ακολουθούσε. Μίλησε στο κοινό για την προσωπικότητα του διάσημου νομπελίστα φυσικού Ρίτσαρντ Φάινμαν, στον οποίο ήταν άλλωστε αφιερωμένη η βραδιά, και μας έδωσε πληροφορίες σχετικά με το έργο του και τη ζωή του. Μας εισήγαγε επίσης σε έννοιες, δίχως τη γνώση των οποίων δε θα μας ήταν εύκολη η παρακολούθηση της ομιλίας του και κατ’ επέκταση του θεατρικού έργου που θα ακολουθούσε. Μέσα από την ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία, έγινε αντιληπτή στο κοινό, η πρόοδος της φυσικής επιστήμης στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα ανά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το συναρπαστικό μάλιστα μέσα σε όλα αυτά ήταν ότι ο ομιλητής ήταν σε θέση – αν όχι να πει με βεβαιότητα – να προβλέψει τι θα είμαστε σε δέκα χρόνια από τώρα ικανοί να γνωρίζουμε και πώς μέχρι τότε θα έχει εξελιχθεί η αστροφυσική επιστήμη. Το μαθητικό ακροατήριο παρακολουθούσε με ευλάβεια την ομιλία, αν και ήταν βέβαιο πως τα περισσότερα αποτελούσαν μέχρι τότε άγνωστα θέματα.

richard-feynman

Richard Phillips Feynman (1918-1988).

Κατά το δεύτερο μέρος είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε ένα θεατρικό έργο, πρωταγωνιστής του οποίου ήταν ο εξαιρετικός ηθοποιός, Γιώργος Κοτανίδης. Μας έβαλε στη διαδικασία να ψάξουμε σε βάθος τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Φάινμαν. Κατά δική του ομολογία, μάλιστα, αυτός αποτέλεσε ίσως έναν από τους πολυπλοκότερους ρόλους που είχε ποτέ κληθεί να ενσαρκώσει. Μου δημιούργησε μια σαφή εικόνα για στοιχεία της προσωπικότητας αυτού του ανθρώπου. Μέσα από την εξαιρετική υποκριτική του Κοτανίδη προβληματιστήκαμε στο άκουσμα των προκλητικών απόψεων του Φάινμαν. Ήταν συναρπαστικό το πώς ένας τέτοιος άνθρωπος αντιμετώπιζε έννοιες που μπορούσαν να τον υπερβούν όπως ο θάνατος, η ζωή, ο έρωτας. Ήταν μοναδική ευκαιρία για εμάς να ακούσουμε σε ένα μονόπρακτο τις ιδέες του περί Θεού, ζωής, θανάτου. Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Φάινμαν, για παράδειγμα, ήταν κατά της θρησκείας διότι βασιζόταν στην πίστη, ενώ αντίθετα υπέρ της επιστήμης η οποία βασίζεται στην αμφιβολία, η αμφιβολία για τον ίδιο ήταν μακράν θελκτικότερη.

Τι να πρωτοπείς για την παράσταση; Από την σπουδαία ομιλία στην αρχή μέχρι τη μαγευτική ερμηνεία στο τέλος ήταν συγκλονιστική και αψεγάδιαστη. Προβληματιστήκαμε, μάθαμε και πήραμε μια τουλάχιστον γεύση για το τι «εστί» γοητευτικός, γεμάτος νέες ιδέες, όλο αμφισβήτηση, πολυδιάστατος, μυστήριος και ερωτικός χαρακτήρας , ο απόλυτος Ρίτσαρντ Φάινμαν. Μπορέσαμε να δούμε πίσω και κάτω από την επιφάνεια και να διακρίνουμε τις άρρηκτες σχέσεις της Φυσικής με τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο. Μια βραδιά που θα μείνει νομίζω σε όλους μας αξέχαστη και αξίζει να επαναληφθεί. Μια θαυμάσια εμπειρία.

Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συμμαθητών μου το Σχολείο και τους καθηγητές μας, που όχι μόνο μας χαρίζουν αλλά και μας ωθούν σε παρόμοιες εμπειρίες.

*Ο Γιώργος Κοσσίδας είναι μαθητής του Γ2 Γυμνασίου.

giorgos-kotanidis


Leave a Reply