Επίσκεψη στο Κέντρο Προστασίας Ιπποειδών Μαρκόπουλου

  • 0

Επίσκεψη στο Κέντρο Προστασίας Ιπποειδών Μαρκόπουλου

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου είναι μέρα σχολικού περιπάτου και οι μαθητές που το επιθυμούν, θα επισκεφθούν το Κέντρο Προστασίας Ιπποειδών στο Μαρκόπουλο, θα ενημερωθούν για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εκεί και θα φροντίσουν οι ίδιοι πληγωμένα άλογα. Πρόκειται για μια ακόμα ωραία πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας.

Ποιος είναι ο ΕΣΠΙ;

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών ( Ε.Σ.Π.Ι.), ιδρύθηκε το 2006, με σκοπό ακριβώς να προστατεύει τα ιπποειδή από την κακομεταχείριση και τον βασανισμό, να ελαφρύνει τον πόνο τους με φροντίδα και αγάπη και να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες για την σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπισή τους. Έργο δύσκολο αλλά σπουδαίο.

Αφορμή για την ίδρυσή του υπήρξε μία καταγγελία για 64 ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε κτήμα στον Ασπρόπυργο και που τα περισσότερα από αυτά προορίζονταν για τα σφαγεία της Ιταλίας. Τα ζώα αυτά κατασχέθηκαν και συντηρήθηκαν για 1 χρόνο σε κτήματα στο Κορωπί. Μετά από πολλές δικαστικές ενέργειες, ο ιδιοκτήτης και έμπορος αλόγων, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση, ενώ συγχρόνως του αποδόθηκαν τα ζώα ως περιουσιακό του στοιχείο. Ακολούθησε άλλη μία κατάσχεση 24 ζώων στο λιμάνι της Πάτρας, προοριζόμενα κι αυτά για τα σφαγεία της Ιταλίας, με κάκιστες συνθήκες μεταφοράς. Τα ζώα ήταν κλεισμένα και κυριολεκτικά πεταμένα στο φορτηγό που τα μετέφερε για περισσότερο από 48 ώρες, χωρίς νερό και τροφή. Πολλά από αυτά ήταν άρρωστα. Τα περισσότερα , μετά από πολλές περιποιήσεις δόθηκαν για υιοθεσία, ενώ αυτά που ήταν σε πολλή σοβαρή κατάσταση μείνανε στο Σύλλογο και είναι ακόμη στις εγκαταστάσεις του όπου ζουν μια ευχάριστη και ανέμελη ζωή, με ιδιαίτερη βέβαια περιποίηση.

Οι εικόνες εγκαταλελειμμένων και βασανισμένων αλόγων από το αρχειακό υλικό του συλλόγου πραγματικά σοκάρουν. Κάποια από αυτά μετά από τη σημαντική φροντίδα των εθελοντών και την οικονομική υποστήριξη μελών του, σταδιακά επανέρχονται –ανασταίνονται, για κάποια άλλα όμως… είναι πλέον πολύ αργά. Η κατάσταση της υγείας τους, αποτέλεσμα της αδιαφορίας των κακών αφεντικών τους, είναι μη ανατρέψιμη, τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή.

Και πραγματικά το δέος που σου προκαλεί η θέα ενός όμορφου, μυώδη-υγιή αλόγου, συνώνυμο Υπερηφάνειας-Δύναμης-Ελευθερίας με την εικόνα ενός υποσιτισμένου αλόγου, γεμάτο πληγές χτυπημένου από “ανθρώπινο” χέρι, όσο πραγματιστής, κυνικός και να σαι, αν δεν δακρύσεις, απορείς….για το που μπορεί να φτάσει και πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο Άνθρωπος.

(Η φωτογραφία είναι του Réne Burri.)

preview


Leave a Reply