Γιορτάζοντας με μια παράσταση

  • 0

Γιορτάζοντας με μια παράσταση

phpThumb_generated_thumbnail

«Ένα ταξίδι στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων που καθορίζουν τη σχέση του ανθρώπου  με τον εαυτό του και τη φύση, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους, καθώς και τη θέση ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο.»

Από το σκοτάδι στο φως …

Οι εντυπώσεις μου από την θεατρική παράσταση «Από το σκοτάδι στο φως» ήταν πολλές. Στην αρχή δεν γνώριζα πως η ομάδα που ανέβαζε το έργο απαρτιζόταν από κωφούς ηθοποιούς. Όταν το συνειδητοποίησα, ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα πως θα ήταν μια πολύ ξεχωριστή παράσταση, γι’ αυτό και πήγα να την παρακολουθήσω. Πιο πολύ με εντυπωσίασε ο συγχρονισμός από τους κωφούς και τους ακούοντες με τους ήχους αλλά κυρίως με τους κραδασμούς από τα μουσικά όργανα. Έτσι κατάλαβα πως η συνεργασία μεταξύ των ηθοποιών είναι πολύ σημαντική για να είναι το αποτέλεσμα ενδιαφέρον και να το απολαμβάνει ο θεατής. Τα κουστούμια, επίσης, είχαν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί με την αλλαγή τους οι θεατές καταλάβαιναν πότε άλλαζε η τραγωδία και το θέμα. Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι τα σκηνικά και τα κουστούμια είχαν κατασκευαστεί από τα δυο ίδια υλικά, το σχοινί και ένα σκληρό ύφασμα. Το συγκλονιστικό ήταν ο έντονος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μέσα από τη νοηματική γλώσσα αλλά και την κίνηση των σωμάτων. Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση, μια αξέχαστη εμπειρία.

Χάρις Κολοκούτσα, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου

phpThumb_generated_thumbnail (1)

 

Συνεχίζουμε και αυτή τη σχολική χρονιά τις παρακολουθήσεις επιλεγμένων θεατρικών παραστάσεων που υπηρετούν ποικίλους παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς στόχους μας και συνδέονται με τα κείμενα που διδάσκονται οι μαθητές μας στο μάθημα της Δραματικής Ποίησης και της Θεατρολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου) πηγαίνοντας στην παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως | Οκτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών» από τη θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά χρώματα», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη παράσταση αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αποδοχή και την κατάφαση της διαφορετικότητας μέσα από τη θεατρική δημιουργία. Τέσσερις κωφοί ηθοποιοί με τη νοηματική γλώσσα και τη σωματικότητα του θεάτρου, καθώς και δύο ακούοντες ηθοποιοί με τη φωνή τους, ακολουθούν τους κραδασμούς της μουσικής και αποδίδουν θεατρικά  αποσπάσματα του τραγικού λόγου του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου

xromata2

Μετά την παράσταση οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να γνωριστούν με τους συντελεστές της.

phpThumb_generated_thumbnail (2)


Leave a Reply