Επίσκεψη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

  • 0

Επίσκεψη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι μαθήτριες και οι μαθητές Ειρήνη Γαϊτανάρου, Βάιος Διονυσόπουλος, Ισίδωρος Κατσίκης, Ελίνα Κουφάλη,  Μαριλένα Ματσώτα και Γεωργία Τριγώνη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Γυμνασίων Unesco ASPnet με θέμα: “Αλλάζω τόπο κι (επι)ζω: Το παιδί πρόσφυγας και η προσφυγική οικογένεια στη Μεσόγειο σήμερα”, επισκέφθηκαν τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπου συζήτησαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Προγραμμάτων κ. Απόστολο Βεΐζη.

Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν τις τοποθετήσεις του κ. Βεΐζη σχετικά με τον εθελοντισμό, την ίδρυση των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”, την παροχή ιατρικής βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη ανά την υφήλιο, τις εμπειρίες ζωής από τις αποστολές των γιατρών σε διάφορες ηπείρους, την εμπειρία “από την περίθαλψη των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2016”, όπως τόνισε ο συνομιλητής μας.

Οι αιτίες του πολέμου στη Συρία, η πολιορκία στη Μαντάγια, η κατάσταση στα hotspots και τους καταυλισμούς, οι αντιδράσεις των προσφύγων στις καταιγιστικές εξελίξεις, η στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και η απόφαση της ΜΚΟ να αποχωρήσει από τα hotspots μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ήταν από τα θέματα συζήτησης που ενδιέφεραν τους μαθητές.

Αν με κάποιο τρόπο μπορούμε να συνοψίσουμε τις εντυπώσεις από την επίσκεψή μας θα λέγαμε ότι προκειμένου κανείς να διαμορφώσει γνώμη για πολύπλοκα προβλήματα όπως το προσφυγικό οφείλει να ενημερώνεται σφαιρικά, να ακούει ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και να μην δίνει εύκολα πίστη σε ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή τα ΜΜΕ.

Όσο και αν η συζήτηση αφορούσε πολύ δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις, φύγαμε από τη συνάντηση με την καλή διάθεση που δίνει η βεβαιότητα πως ο ανθρωπισμός έχει βαθιά τις ρίζες του και πως αξίζει να επιμένει και να αγωνίζεται κανείς για τις αρχές του.

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα των ΓΧΣ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ν. Μερκούρη

[κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση]


Leave a Reply