Συμμετοχή σε μαθητικό συμπόσιο

  • 0

Συμμετοχή σε μαθητικό συμπόσιο

Αλλάζω τόπο κι (επι)ζω: το παιδί – πρόσφυγας και η προσφυγική οικογένεια στη Μεσόγειο

Το σχολείο μας, ως μέλος του Δικτύου ASPnet, συμμετείχε με οκταμελή ομάδα στο Α΄ Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Γυμνασίων Αττικής του προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) UNESCO, στις 15 και 16 Απριλίου 2016, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Θέμα του συμποσίου, το παιδί – πρόσφυγας στη Μεσόγειο.

Το συμπόσιο είχε τη δομή της εργασίας σε Επιτροπές και σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια (μοντέλο UNESCO σχετικό με τη Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού). Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Τα υποθέματα ήταν α) η προσφυγική οικογένεια στη Μεσόγειο (γονείς που αναζητούν μέλλον για την οικογένειά τους, ασυνόδευτα παιδιά, πόλεμος και κλιματική αλλαγή) β) η άφιξη της προσφυγικής οικογένειας στις χώρες υποδοχής: ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες (ειδικά κέντρα φροντίδας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, οικογενειακή επανένωση, συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες).

Οι μαθητές μας συζήτησαν στις Επιτροπές Εργασίας με συμμαθητές τους από άλλα εννέα Γυμνάσια του Δικτύου στην Αττική και κάθε Επιτροπή κατέληξε στα δικά της πορίσματα. Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών στην Ολομέλεια ήρθαν προς ψήφιση 18 πορίσματα από τα οποία εγκρίθηκαν με πλειοψηφία τα 16.

Η εμπειρία της συμμετοχής ήταν μοναδικό μάθημα για όλους. Εκπροσωπήσαμε το σχολείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δείχνοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα τόσο κατά την προετοιμασία όσο και με την παρουσία μας.

Το πνεύμα συλλογικότητας που διέτρεχε όλη τη διοργάνωση, μαζί με τη φιλική και καθόλου ανταγωνιστική ατμόσφαιρα, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι μαθητές να διασκεδάσουν δουλεύοντας σε ομάδες υπό την εποπτεία της εξαιρετικής και άκρως αποτελεσματικής Προέδρου της Ολομέλειας του συμποσίου Ειρήνης Βυζιργιαννάκη.

Θα θέλαμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση και την τόσο φιλόξενη διάθεσή τους. Μας έκαναν να αισθανθούμε από την πρώτη στιγμή σαν στο σχολείο μας!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές: Ειρήνη Γαϊτανάρου, Βάιος Διονυσόπουλος, Ισίδωρος Κατσίκης, Αθηνά Κούλαλη, Ελίνα Κουφάλη, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Μαριλένα Ματσώτα, Γεωργία Τριγώνη.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νατάσα Μερκούρη

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 177 χώρες με 8.000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα

[κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση]

 

 

 


Leave a Reply