Για τον Νικήτα Παρίση

  • 0

Για τον Νικήτα Παρίση

Στις 26 Ιουλίου 2016 έφυγε από κοντά μας ο δάσκαλός μας, επόπτης φιλολόγων και για 19 χρόνια διευθυντής του Γυμνασίου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη, Νικήτας Παρίσης.

Τη Δευτέρα, 1 Αυγούστου, στις 17.45 θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον ναό του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή. Η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής.

Αξιοπρεπής, χωρίς τη φθορά του γήρατος ή της αρρώστιας, ευχαριστημένος για την επερχόμενη έκδοση των ποιημάτων του, χαρούμενος για τις καθημερινές ηλεκτρονικές του συνομιλίες με φίλους, ο αγαπημένος δάσκαλος Νικήτας Παρίσης έφυγε από κοντά μας ξαφνικά.

Πολλοί θα πουν, πρώτα φιλόλογος κι έπειτα συγγραφέας. Εμείς λέμε δάσκαλος, με όλη τη γενναιοδωρία που διατρέχει αυτή τη λέξη όπως ενσαρκωνόταν στο πρόσωπο και τη στάση του.

Γιατί μέσα από το συγγραφικό του έργο, επιστημονικό και λογοτεχνικό, δίδασκε κάθε αναγνώστη, μας εκπαίδευε στη σοβαρή έρευνα, την προσεκτική ερμηνεία και τη δική του λεπταίσθητη γραφή, ακόμα και στα επιπολής κινούμενα κοινωνικά δίκτυα.

Γιατί διδασκαλία στην ακρίβεια και την καθαρότητα ήταν και η αναζήτηση της τέλειας λέξης που θα εξέφραζε επακριβώς την ολοκληρωμένη του σκέψη.

Γι’ αυτό, όσοι δουλέψαμε μαζί του, όσοι τον συναναστρεφόμασταν τακτικά ξαναβαφτιζόμασταν στην αφοσίωσή του στη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Και αναζητούσαμε όλο και συχνότερα αυτή την επαφή, που στο εξής θα μας λείπει.

Νομοτελειακά, δάσκαλε.

Νατάσα Μερκούρη

Αναδημοσίευση από το Φρέαρ.

Όλα τα τρώει η σκουριά: βιβλιοπαρουσίαση

Όλα τα τρώει η σκουριά: βιβλιοπαρουσίαση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Νικήτας Παρίσης γεννήθηκε το 1935 στη Σκιάθο και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως Καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει μελέτες, βιβλιοκριτικές και επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει, επίσης, συνεργαστεί στα συλλογικά έργα Μεσοπολεμική και μεταπολεμική λογοτεχνία των εκδόσεων Σοκόλη. Το μεγαλύτερο μέρος από τις μελέτες του που έχουν δημοσιευθεί, αναφέρονται σε θέματα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

Για την εργογραφία του δείτε την ιστοσελίδα της biblionet εδώ.

Τα κόκκινα στραγάλια: βιβλιοπαρουσίαση

Τα κόκκινα στραγάλια: βιβλιοπαρουσίαση

«Ο νοτιάς θα ’ρχεται πάντα απ’ τη μεριά της θάλασσας. θα φέρνει νοτισμένες μυρωδιές – φύκια χλωρά, βρεγμένα καλοκαίρια κι αλάτι θαλασσινό.
Θα κάθεται – η αρμύρα – στις ζαρωμένες γωνιές, ανάμεσα στις μέρες, να τις νοστιμέψει.
Γίνεται ποτέ λίγες μπουκιές θαλασσινός αέρας και δυο στάλες αλάτι να αλλάξουν τη ζωή μας;
Εμείς δεν ανοίξαμε δρόμους. Δε διαβάσαμε όσα ξεχάστηκαν σε έρημους τοίχους. Τρικύμισαν τραγούδια στα χείλη μας; Στύψαμε το μυαλό να στάξει λίγη σκέψη στο ξερό χώμα;
Ποιος τάχα μίλησε με τις παγωμένες σιωπές των βουνών, μ’ αυτούς που κοιμούνται στα βυθισμένα φαράγγια;
Τίποτα! Ξεχαστήκαμε – ένας ύπνος βαθύς. Αμίλητες στρατιές σκυμμένοι.
– Εσύ, τώρα, τι περιμένεις; Το καινούριο φεγγάρι; Λες να χάθηκε; Οι σκυμμένοι αλλάζουν τον κόσμο;
Ο αέρας θα ’ρχεται πάντα απ’ τη μεριά της θάλασσας. Θα φέρνει μυρωδιές κι αλάτι. θα κάθεται – το αλάτι – στις ζαρωμένες μας ώρες.
Τις νύχτες δε θα μας πιάνει ύπνος. Θα ’χουν ανοίξει οι πληγές – ονόματα σωρός και τα ξεχάσαμε».

Νικήτας Παρίσης

Ικαρία, 18 Ιουλίου 2016

Σκιάθος

Σκιάθος


Leave a Reply