Όμιλοι δραστηριοτήτων 2016-2017

  • 0

Όμιλοι δραστηριοτήτων 2016-2017

Στο Γυμνάσιο θα λειτουργήσουν φέτος οι παρακάτω Όμιλοι:

Επιχειρηματικός Όμιλος Γυμνασίου

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθανασία Φωτεινού

Οι μαθητές του επιχειρηματικού ομίλου γίνονται κάθε χρόνο στελέχη μιας εικονικής επιχείρησης που οι ίδιοι δημιουργούν. Χωρίζονται σε τμήματα (Δημοσίων Σχέσεων, Παραγωγής, Οικονομικών, Ανθρώπινου Δυναμικού και Marketing) και υλοποιούν την επιχειρηματική τους ιδέα σε συνεργασία με φορείς και μεγάλες εταιρείες, με στόχο τη συμμετοχή και διάκρισή τους στον διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ζηριδούπολη», το τρίγλωσσο βιβλίο Ταξίδι με επιστροφή, το αφέψημα ΜΑΣteaΧα, τα μπισκότα σε συνεργασία με την εταιρεία Παπαδοπούλου Beescoto, το γιαούρτι με σοκολάτα Chocolution σε συνεργασία με την εταιρεία Δέλτα και τα πατατάκια με αλάτι Ιμαλαΐων σε συνεργασία με την εταιρεία Tsakiris είναι τα προϊόντα που ήδη έχει δημιουργήσει ο Επιχειρηματικός Όμιλος Γυμνασίου.

Φέτος ποιο θα είναι το προϊόν;

Όμιλος εικονογράφησης και κόμικ

Υπεύθυνος καθηγητής: Τάσος Παπατσώρης

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κόμικ, από τις βραχογραφίες των σπηλαίων της Lascaux μέχρι τα γιαπωνέζικα manga και την Mafalda του Quinno.

Σχεδιάζοντας έναν ήρωα τα παιδιά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους κόμικ μαθαίνοντας ταυτόχρονα σύνθεση, σκηνοθεσία και τεχνικές εικονογράφησης.

comic

 

 

Όμιλος Ετυμολογίας – Ορθογραφίας

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βιργινία Κουκλάδα

Η μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας έγκειται στην αδιάσπαστη γραπτή της συνέχεια τουλάχιστον εδώ και 3.500 χιλιάδες χρόνια. Λέξεις που χρησιμοποιούμε ακόμα σήμερα χάνονται πίσω στον χρόνο, ακόμη και πριν την έλευση στον ελλαδικό χώρο των ελληνικών φύλων. Ο όμιλος Ετυμολογίας-Ορθογραφίας αποσκοπεί στο να αποκαλύψει στους μαθητές τη γοητεία που έχει η μελέτη της εξελικτικής πορείας των λέξεων μέσα στον χρόνο τόσο σε σημασιολογικό όσο και μορφολογικό επίπεδο. Οι μαθητές θα κάνουν συσχετισμούς ανάμεσα στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, θα μελετήσουν γλωσσολογικούς κανόνες που ισχύουν στην ελληνική γλώσσα και θα συνειδητοποιήσουν πως κάθε λέξη «φέρει» και αποκαλύπτει τις ιδέες, τις αξίες και γενικότερα το πολιτισμό της εκάστοτε ιστορικής περιόδου. Οι γνώσεις αυτές θα αποτελέσουν βασικό βοήθημα στην κατεύθυνση της σωστής ορθογραφίας, ειδικά σε περιπτώσεις φαινομενικά ανώμαλων λέξεων ή λέξεων αμφισβητούμενης ορθογραφίας.

Κινηματογράφος στο σχολείο, ένα παράθυρο στον κόσμο

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χριστίνα Ψηλογιαννοπούλου

Μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, συμβατές με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, οι μαθητές θα συγκινηθούν, θα σκεφτούν αλλά και θα γελάσουν. Το καλλιτεχνικό ερέθισμα ανοίγει δρόμους στην φαντασία, στο συναίσθημα, στην αυτενέργεια, στη συνεργασία και στο διάλογο. Θα μάθουν να είναι λιγότερο παθητικοί δέκτες και περισσότερο ενεργοί θεατές.

Λογοτεχνικό Εργαστήριο

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Σ. Μπουφίδου

Το Λογοτεχνικό Εργαστήριο λειτουργεί από το 2012. Στα πλαίσια του ομίλου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σπουδαία έργα της λογοτεχνίας και με κορυφαίους αντιπροσώπους από τον χώρο της πεζογραφίας και της ποίησης. Μέσα από ποικίλα λογοτεχνικά «παιχνίδια», συζητήσεις, δοκιμές γραφής, ασκήσεις ύφους οι μαθητές ενθαρρύνονται να εκφραστούν, να ανακαλύψουν λανθάνουσες κλίσεις και ταλέντα και τελικά να προχωρήσουν στην παραγωγή συγγραφικού έργου. Πολλά από τα έργα αυτά εκπροσωπούν το σχολείο στον ετήσιο διαγωνισμό της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής (Λογοτεχνικό Εργαστήριο: Οι μαθητές διαβάζουν και γράφουν) αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία εκπλήσσοντας με την πρωτοτυπία, τη φαντασία και την «ανόθευτη» γραφή τους. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και αφού βασανίσαμε πολλά χαρτιά και μολύβια, συνεχίζουμε γιατί πιστεύουμε πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να εκφράσει τα πάντα!

Όμιλος Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σοφία Ρουμπέα

Φέτος για ακόμα μία χρονιά, κάθε Τρίτη την ώρα των Ομίλων, μαζευόμαστε στην υπέροχη κουζίνα στο κτήριο του Γυμνασίου, με την υπεύθυνη καθηγήτριά μας κα. Σοφία Ρουμπέα. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και είμαστε όλοι υπεύθυνοι να φέρουμε κάποιο υλικό της συνταγής που πρόκειται να μαγειρέψουμε. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε με υπέροχες μυρωδιές το κτήριο και φυσικά να δοκιμάσουμε το φαγητό που μαγειρέψαμε. Πάντα, αφού ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, φροντίζουμε για την καθαριότητα του χώρου. Έτσι, με βιωματικό τρόπο οι μαθητές μας μαθαίνουν να μαγειρεύουν απλές και υγιεινές συνταγές και να ανακαλύψουν νέους τρόπους δημιουργικότητας. Μέχρι στιγμής έχουμε συνεισφέρει στη σχολική κοινότητα με την παρασκευή γλυκισμάτων τα οποία διαθέσαμε στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου και στην υποδοχή των γονέων στην καταληκτική γιορτή του Γυμνασίου.

Μαθηματικά και Πολιτισμός

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Άλκηστη Πατρινέλη, Λίνα Χάχαλη

Στο πλαίσιο του ομίλου αυτού επιδιώκεται η επαφή των μαθητών μας με τα μαθηματικά ως πολιτισμικό αγαθό, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια μαθηματικής κουλτούρας. Θα διερευνήσουμε τη σχέση των μαθηματικών με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη μουσική και την ιστορία. Το υλικό εργασίας μας περιλαμβάνει ταινίες, άρθρα, βιβλία και συνεντεύξεις. Παράλληλα, οι εργασίες των μαθητών μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο συνέδριο Euromath 2017 καθώς και στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης σχετικής με τα μαθηματικά.

Όμιλος Μαθητικής Δράσης (Student Care)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθηνά Κλάδου

To Student care σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και βιωματικά προγράμματα, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, τα οποία στηρίζονται σε πρακτικές προτύπων σχολείων του εξωτερικού, με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητας κάθε παιδιού.

Παράλληλα, μέσα από τον όμιλο «Μαθητικές δράσεις» (Student care), οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν ακόμη πιο συστηματικά με δραστηριότητες μέσα από τις οποίες καλλιεργούν  δεξιότητες ζωής, αναπτύσσουν την αυτογνωσία, τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, την πρωτοβουλία και υπευθυνότητα, διαμορφώνουν έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς. Μεταξύ άλλων δράσεων λοιπόν, εκπαιδεύουμε τους  «Μαθητές –Διαμεσολαβητές» (για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών), οργανώνουμε κοινωνικές δραστηριότητες χαρακτήρα (σε ιδρύματα σχετικά με τον άνθρωπο και το περιβάλλον), συμμετέχουμε ως «Μαθητές –Συνεργάτες» σε δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο μας.

“Με το βλέμμα του περιηγητή”

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κυριακή Κυριακουλέα

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι μαθητές του Ομίλου θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτόν ή γι’ αυτούς αναφερόμενοι τόσο στο ιστορικό παρελθόν όσο και στο παρόν τους. Οι τομείς γύρω από τους οποίους θα εστιάσουν την έρευνά τους θα είναι οι εξής: ιστορία, γεωγραφία, οικονομία, κοινωνία (καθημερινές ασχολίες, έθιμα, παραδόσεις, τρόπος ζωής κ.ά.). Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη συλλογή φωτογραφικού υλικού και στην αξιοποίηση αυτού. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της έρευνας, τα αποτελέσματα αυτής δύνανται να παρουσιαστούν σε μορφή ibook, το οποίο θα δημιουργήσουν οι μαθητές.

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο www.travelogues.gr του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Όμιλος Μουσικής

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άντα Κωβαίου

Ο Μουσικός Όμιλος του Γυμνασίου έχει ως σκοπό του α) την ανάπτυξη και ανάδειξη των ταλέντων των μαθητών μέσα από τις μουσικές εκδηλώσεις β) την ενθάρρυνση της ομαδικής προσπάθειας και συμμετοχής, ώστε να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του «ομαδικού πνεύματος» γ) την κοινωνικοποίηση των διαφορετικών ηλικιακά μαθητών μέσα από τις διαφορετικές εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου δ) την ανακάλυψη της μοναδικότητας του κάθε παιδιού ε) την επικοινωνία μέσω της «παγκόσμιας μουσικής γλώσσας» εκτός του σχολείου και εκτός της χώρας μας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω στοχεύσεων, ο Όμιλος συντελεί στη σωστή τοποθέτηση της φωνής μέσα από ασκήσεις και κατάλληλο ρεπερτόριο και αναλαμβάνει την μουσική πλαισίωση των σχολικών εορτών του Γυμνασίου (εθνικές εορτές, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα εντός και εκτός σχολείου, καταληκτική γιορτή Γυμνασίου κ.ά.).

Όμιλος Παραδοσιακών Χορών

Υπεύθυνος καθηγητής: Παναγιώτης Νικολακόπουλος

Ο χορός είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού, ζει στον χρόνο και εκφράζει συναισθήματα, πολιτισμό, ιστορία, λεβεντιά και ελληνισμό σε κάθε εποχή. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μάς διασκεδάζουν, μας κοινωνικοποιούν και ταυτόχρονα μας γυμνάζουν. Μέσα από τον χορό μαθαίνουμε για τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας αλλά και την ταυτότητά μας. Προάγει τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα σέβεται και το άτομο – μονάδα με τις φιγούρες των πρωτοχορευτών και τους ατομικούς χορούς.

Ο Όμιλος Παραδοσιακών Χορών συμμετέχει στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γυμνασίων – Λυκείων στο πλαίσιο του Α.Σ.Ι.Σ., στη μαθητική γιορτή χορών που διοργανώνει η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής, καθώς και στις εορταστικές γιορτές του σχολείου μας.

Περιβαλλοντικός όμιλος – Μαθητές παραγωγοί

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Σιώτου

Στον όμιλο αυτό οι μαθητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν, μέσα  από συνεργασία, δικά τους προϊόντα όπως μπίρα, τυρί, σαπούνι από λάδι και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ο όμιλος αυτός περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις, π.χ. περιπάτους, καλλιέργεια οπωροκηπευτικών ειδών και μελέτη βιοτόπων. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε τα νοητικά εργαλεία των μαθητών μας ώστε να διαμορφώσουμε τους αυριανούς επιχειρηματίας και επιστήμονες με έχουν υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση.

Όμιλος STEM

Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Ο όμιλος stem (science technology engineering mathematics) ακολουθεί την εκπαιδευτική προσέγγιση stem. Οι μαθητές γνωρίζουν βασικές αρχές της επιστήμης της τεχνολογίας της μηχανικής και των μαθηματικών μέσω κατασκευών που οι ίδιοι υλοποιούν σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους. Μότο του ομίλου μας είναι «Συνεργάζομαι – Τεχνολογώ – Ενοποιώ – Μαθαίνω».

Όμιλος Science

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελευθερία Πεταλίδου

Πρόκειται για έναν όμιλο όπου κυριαρχούν τα πειράματα και η δημιουργικότητα! Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών θα προγραμματιστεί μια σειρά πειραμάτων, με απώτερο σκοπό την επαφή του μαθητή με την επιστήμη, το εργαστήριο και την εκμάθηση εργαστηριακών τεχνικών. Παράλληλα, θα γίνει προετοιμασία για τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδηλώσεις όπου θα παρουσιάσουν πειράματα στο κοινό. Επίσης, θα γίνει παραγωγή μιας σειράς καλλυντικών προϊόντων και εργαστηριακές αναλύσεις σε έδαφος και ύδατα.

Όμιλος Ιστορίας

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φλωρεντία Πίκουλα

Ο Όμιλος Ιστορίας θέτει ως στόχο του να αλλάξει άρδην την εικόνα και τα αρνητικά, κυρίως, συναισθήματα που έχουν οι μαθητές για το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο. Οι μαθητές με τη βοήθεια και καθοδήγηση της διδάσκουσας θα μετατραπούν σε μικρούς ερευνητές και θα εστιάσουν σε ποικίλες πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Θα προσπαθήσουν, έτσι, να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ανακύπτουν κατά την εξέλιξη της ιστορικής έρευνας. Ενδεικτικό υλικό προς αξιοποίηση είναι χάρτες, ιστορικές πηγές, εκθέματα και συλλογές μουσείων, κινηματογραφικές ταινίες, ιστορικά μυθιστορήματα και κόμικς.

Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νατάσα Μερκούρη

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι, έρχονται σε επαφή με τεχνικές του σωματικού θεάτρου και ασκούνται στον αυτοσχεδιασμό. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθούν και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα εκφραστικά τους μέσα. Σε ένα περιβάλλον υγιούς αυθορμητισμού και πρωτότυπης σκέψης, οι μαθητές οδηγούνται στη δημιουργία παράστασης που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των δικών τους προτάσεων. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, παρουσιάζεται η παράσταση σε συμμαθητές, καθηγητές, γονείς και φίλους των μαθητών. Ο Όμιλος λειτουργεί από το 2000.

Το σχολικό έτος 2016-2017 ο Όμιλος Ιστορίας και ο Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου θα συνεργαστούν με στόχο να συνδυάσουν την έρευνα για σύγχρονα ιστορικά γεγονότα και την αναπαράσταση αυτής της έρευνας στη σκηνή.

Όμιλος Σύγχρονου Χορού

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δήμητρα Λαούδη

Ο Όμιλος Σύγχρονου Χορού λειτουργεί για πρώτη φορά στο σχολικό πρόγραμμα. Απευθύνεται σε μαθητές που ασχολούνται με τον χορό γενικότερα, εκτός από τους παραδοσιακούς. Τα παιδιά που κάνουν κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό θα δουλεύουν 2 τρίωρα τον μήνα, ημέρα Κυριακή. Στις συναντήσεις θα γίνονται μαθήματα και χορογραφίες. Σκοπός είναι να φτιάξουμε ομάδα χορού στο σχολείο και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε παράσταση. Οι μαθητές που ασχολούνται με τα υπόλοιπα είδη χορού θα συμμετέχουν στην παράσταση με δικές τους χορογραφίες, τις οποίες θα ετοιμάζουν στις σχολές χορού όπου φοιτούν.


Leave a Reply