Διασχολικός διαγωνισμός πολυτροπικού διηγήματος

  • 0

Διασχολικός διαγωνισμός πολυτροπικού διηγήματος

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Νέα ημερομηνία υποβολής των έργων: 28 Φεβρουαρίου 2017

Τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Εκδόσεις Κέδρος προκηρύσσουν ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ διαγωνισμό συγγραφής  ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ με τίτλο: «Αφήνω τα ίχνη μου με τη γραφίδα και τον φωτογραφικό μου φακό».

Στο πλαίσιο της ένταξης της δημιουργικής γραφής στο Πρόγραμμα Σπουδών του Γυμνασίου αλλά και της πολυτροπικότητας όπως διδάσκεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές καλούνται να συνθέσουν με λόγο και εικόνα τα δικά τους πολυτροπικά διηγήματα.

Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προτείνεται οι εκπαιδευτικοί που θα καθοδηγήσουν τους μαθητές να αξιοποιήσουν ασκήσεις δημιουργικής γραφής, που αφορούν τον ήρωα, τον χώρο, τον χρόνο, την οπτική γωνία της αφήγησης κ.λπ. Οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν την κάμερα του κινητού τους προκειμένου, μετά από επάλληλες γραφές και συνδυασμό εικόνας και λόγου, να καταλήξουν στη μορφή του κειμένου που θα υποβάλουν στον διαγωνισμό.

Προτείνεται, επίσης, η συγκεκριμένη δράση να ενταχθεί στη διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, η συγγραφή μπορεί να κινηθεί παράλληλα με την ανάγνωση και ερμηνεία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Γυμνασίων της ΑΤΤΙΚΗΣ.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όσοι μαθητές επιθυμούν με ατομικές συμμετοχές. Ομαδικές συμμετοχές δε θα λαμβάνονται υπόψη.

Κάθε μαθητής μπορεί να υποβάλει μόνο ένα διήγημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

Τα διηγήματα πρέπει να είναι πρωτότυπα έργα των μαθητών και όχι αντιγραφή διηγημάτων άλλων συγγραφέων.

Γραμματοσειρά: Calibri 12, διπλό διάστιχο, έκταση: 800 – 1200 λέξεις.

Στο τέλος του εγγράφου θα πρέπει να αναφέρονται:

α) το ονοματεπώνυμο του/της μαθητή/-τριας,

β) η τάξη και το σχολείο,

γ) η θεματική στην οποία εντάσσεται  (δείτε παρακάτω τις προδιαγραφές)

Έως την καταληκτική ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου 2017) θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα τα έργα σε ηλεκτρονική μορφή σε αρχείο word, με συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής, στη διεύθυνση paramythi@ziridis.gr

Στη β’ φάση θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή τα 5 διηγήματα που θα διακριθούν. Θα δοθούν 3 βραβεία, 2 έπαινοι.

Οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αίτηση

Προδιαγραφές και βιβλιογραφία

2η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνουν Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, ώρα 17.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ».

Πληροφορίες: τηλ. 2106685600 (Δευτ-Παρ. 09.00-14.50)

Email: paramythi@ziridis.gr

Συντονισμός: Κ. Κυριακουλέα, Μ. Μπουφίδου

Οργανωτική υποστήριξη: Ν. Μερκούρη

logo_kedros_greek piop_logo

 

mcescher-drawinghands

M.C. Escher – Drawing Hands


Leave a Reply