Είδαμε «Το τσίμπημα της σφήκας»

  • 0

Είδαμε «Το τσίμπημα της σφήκας»

Το 2001 οι μαθητές του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου -και η Ισμήνη Πρωίου ανάμεσα σε αυτούς- είχαν παρακολουθήσει στο Θέατρο Επί Κολωνώ την παράσταση «Αγαπητή Ελένα».

Η Ισμήνη είπε τότε «Με αυτό θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου!».

15 χρόνια μετά, η Ισμήνη σκηνοθετεί στο ίδιο θέατρο, στο Black Box, την παράσταση «Το τσίμπημα της σφήκας» με τη θεατρική ομάδα Rapel, ενώ σε διπλανή αίθουσα επαναλαμβάνεται το «Αγαπητή Ελένα». Όταν η ζωή σε φέρνει μπροστά σε τέτοιους «κύκλους», είναι σαν να σου επιβεβαιώνει ότι σωστά επέλεξες, σωστά κινήθηκες.

Με την ιδέα ότι μπορεί να ανοίξει ένας άλλος «κύκλος», είδαμε με μαθητές μας χθες, Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016, τη δουλειά της ομάδας.

Η παράσταση είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του βιβλίου Απέναντι Όχθη του Φίλιππου Φραγκούλη και σε μαρτυρίες ανθρώπων που επιβίωσαν από το δυστύχημα με 8 νεκρούς στην εκδρομή rafting στον Λούσιο ποταμό το 2007.

Η ομάδα Rapel «ξετυλίγει το νήμα μιας σύγχρονης τραγωδίας και μας καλεί να ακούσουμε μια ιστορία γεμάτη από τα δικά της “γιατί” και “πώς”, που ορίζει το νόημα της ανθρώπινης θέλησης, την απώλεια, τον αγώνα, τη ζωή, τον θάνατο αλλά και τον σεβασμό». Ταυτόχρονα, όμως, το έργο λειτουργεί και ως κατάφαση της ζωής, όπως και αν αυτή συνεχίζεται μετά το τραύμα της βίαιης απώλειας.

Η συγκεκριμένη παράσταση ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένα γεγονός της επικαιρότητας να μεταπλασθεί σε τέχνη, πρακτική που διερευνούμε φέτος στους Ομίλους Ιστορίας και Σύγχρονου Θεάτρου.

Μετά την παράσταση οι μαθητές συνάντησαν τη σκηνοθέτρια Ισμήνη Πρωίου, απόφοιτο του σχολείου μας (2003) και παλιό μέλος του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι Νατάσα Μερκούρη, υπεύθυνη του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου, και Φλωρεντία Πίκουλα, υπεύθυνη του Ομίλου Ιστορίας.

Κριτικές για την παράσταση:

Το τσίμπημα της σφήκας: Γι’ αυτούς που έζησαν, γι’ αυτούς που «έφυγαν»

Το τσίμπημα της σφήκας” στο Επί Κολωνώ

Το τσίμπημα της σφήκας


Leave a Reply