Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης

  • 0

Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00 στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση «Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης».

Ομιλήτρια:  Άλκηστη Πατρινέλη, επόπτρια μαθηματικών της ΝΓΖ.

Δείτε και ακούστε την ομιλία εδώ.

patrineliΣτην τρίτη διάλεξη αυτής της περιόδου, η μαθηματικός Άλκηστη Πατρινέλη θα μιλήσει για την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από την ανάγνωση. Η ανάγνωση και ο κόσμος των βιβλίων προσφέρουν ψυχαγωγία, γνώση, αρκετές αφορμές για προβληματισμό. Πώς μπορεί, όμως, ένα βιβλίο να μας ωθήσει να εξερευνήσουμε διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας, της Ιστορίας της Επιστήμης και να κατανοήσουμε το ρόλο των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εξέλιξή της;

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, τις περισσότερες φορές η γνώση παραμένει αποσπασματική, ενώ οι συνδέσεις ανάμεσα στα μαθήματα διαφορετικών τομέων είναι, σχεδόν, ανύπαρκτες. Ένα κατάλληλα επιλεγμένο ανάγνωσμα μπορεί να μειώσει αυτή την απόσταση: να αποκαλύψει αρκετές διεπιστημονικές συγγένειες ανάμεσα στα μαθήματα. Να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν, να αναλύσουν, να συζητήσουν, μ’ έναν τρόπο ευχάριστο, πρωτότυπο και δημιουργικό, θέματα που σχετίζονται με τις διαφορετικές εποχές της Ιστορίας, με ποικίλα επιστημονικά επιτεύγματα, με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Στην ομιλία αυτή, θα παρουσιαστούν ιδέες για μια πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα συγκεκριμένων βιβλίων.

unnamed-3-768x576


Leave a Reply