Μαθηματικά και Λογοτεχνία στη Β’ Γυμνασίου

  • 5

Μαθηματικά και Λογοτεχνία στη Β’ Γυμνασίου

Στο πλαίσιο της σύνδεσης του μαθήματος των Μαθηματικών με τους βασικούς πυλώνες του πολιτισμού και ειδικότερα τη Λογοτεχνία, οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β5 Γυμνασίου διάβασαν τα Χριστούγεννα το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ.

(Περίληψη οπισθόφυλλου: Ο θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Οι πρεσβύτεροι  της οικογένειας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανηψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «εικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενιές μαθηματικών. Η ανακάλυψη του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις… )

Ως εργασία είχαν να απαντήσουν με δικά τους επιχειρήματα και αντλώντας στοιχεία από την ανάγνωση του βιβλίου στο ερώτημα:  Πρέπει ή όχι να προσπαθούμε να αποδείξουμε μια εικασία;

Με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές, αφιερώθηκε ένα δίωρο για συζήτηση με τα παιδιά με αφορμή  το βιβλίο που διάβασαν και παρουσιάστηκαν οι εργασίες.

Το επίπεδο των εργασιών τόσο ως προς την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων και ως προς την πρωτοτυπία των απαντήσεων ήταν εξαιρετικό.

Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από τις εργασίες των παιδιών :

«Η ερώτηση αυτή είναι καθαρά υποκειμενική και έχει να κάνει με τους στόχους που θέτουμε, εύκολους ή δύσκολους, ανάλογα με τις περιστάσεις, το χαρακτήρα και τις ικανότητές μας. Ο θείος Πέτρος είναι ένας άνθρωπος επίμονος, καρτερικός, έξυπνος, εργατικός, φιλόδοξος, που δεν ικανοποιείται με το μέτριο και γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να αποτύχει. Παρόλα αυτά αφιερώνει τη ζωή του στην απόδειξη της εικασίας του Γκόλντμπαχ…. Πιστεύω ότι προσπαθώντας να αποδείξουμε μια πολύ δύσκολη εικασία υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αποτύχουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε «χάσει» πολύ χρόνο από τη ζωή μας. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζω ότι, αν όλοι οι άνθρωποι σκέφτονταν έτσι, δε θα είχαμε πετύχει τίποτα θαυμαστό στη ζωή μας.

Χάρις Κόντη

«Μια ιδιαιτερότητα των Μαθηματικών είναι η μη πληρότητά τους, δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχει παντού μια απόδειξη…. Ο πραγματικός φόβος των μαθηματικών, όμως, δεν πρέπει να είναι η μη πληρότητα αλλά η μη εξέλιξή τους. Γιατί, ακόμα και αν δεν αποδείξεις μια εικασία, μπορεί να ανακαλύψεις τα λεγόμενα ενδιάμεσα θεωρήματα, τα οποία είναι ένα κομμάτι της μαγείας της επιστήμης αυτής.»

 Ιάκωβος Εζρατή

«Ο μαθηματικός θα πρέπει να γνωρίζει πως κάθε υπόθεση ή εικασία που παραμένει αναπόδεικτη μπορεί να είναι και μη αποδείξιμη. Υπάρχει έτσι μεγάλη πιθανότητα να περιπλανιέται μέσα σε ένα λαβύρινθο του οποίου την έξοδο δε θα βρει ποτέ… Όπως ο θείος Πέτρος, έτσι και κάθε μαθηματικός που προσπαθεί να αποδείξει μια εικασία θα πρέπει να δεχτεί την αποτυχία με γενναιότητα. Η επιστήμη προχωράει και μέσα από τις επιτυχίες αλλά και μέσα από τις αποτυχίες.»

Μαριλένα Καρύκα

«Αν ένας άνθρωπος έχει γεννηθεί για να αφιερώσει τη ζωή του στη λύση μιας εικασίας δεν πρέπει να τον σταματήσουμε ακόμα και αν δεν μπορεί να τη λύσει. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος περνάει καλά όσο και αν εμάς μας φαίνεται περίεργο. Είναι «τρελός» με τα Μαθηματικά και αφιερώνει τη ζωή του σε αυτά. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι ξεχωρίζουν και μας πάνε μπροστά. Επίσης, προσπαθώντας να λύσει μια εικασία μπορεί να ανακαλύψει άλλα θεωρήματα, τα οποία μπορεί να τον κάνουν διάσημο. Γεννηθήκαμε για να προσπαθούμε και για να δοκιμάζουμε τη ζωή και όχι να μας δοκιμάζει αυτή.»

Ελπίδα Τζέμαρη

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άλκηστη Πατρινέλη, επόπτρια του κλάδου των Μαθηματικών

 


5 Comments

LeeannJat

10/08/2017 at 5:43 pm

Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
See you later 😉

XRumer201708c

LeeannJat

10/08/2017 at 10:54 pm

Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
captchas breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck!

XRumer201708c

LeeannJat

11/08/2017 at 5:41 pm

Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck 😉

XRumer201708c

Avito777zor

16/08/2017 at 12:39 am

Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

Приветствую вас, дорогие друзья!

Всегда рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам необходимы определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

Аккаунты не Брут. Живут долго.

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
Если нужен залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
________

авито чайковский бесплатные объявления
кемерово купить вещи пакетом +на авито
скидка +в мвидео +на авито пользовались
авито подать объявление бесплатно без регистрации
авито пакеты размещений

Avia777Molf

16/08/2017 at 6:18 pm

Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

авиабилеты дешево онлайн s7
дешевые авиабилеты скидки
сайт дешевых билетов +на самолет
купить билет авиабилет дешево аэрофлот
купить авиабилет дешево онлайн календарь низких

Leave a Reply