Εντυπώσεις από την παρακολούθηση της ταινίας «Έτερος Εγώ»

  • 5

Εντυπώσεις από την παρακολούθηση της ταινίας «Έτερος Εγώ»

Η ταινία Έτερος Εγώ είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο συνδέει τα μαθηματικά, με τη φιλοσοφία, την ηθική και το έγκλημα. Γίνονται πέντε δολοφονίες με κοινό χαρακτηριστικό τα αρχαία ρητά του Πυθαγόρα και τον αριθμό 220 στον τόπο του εγκλήματος. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας καθηγητής εγκληματολόγος, που είναι ιδιοφυής και ταυτόχρονα εσωστρεφής και μοναχικός. Πρόκειται για ένα χαρακτήρα με περίπλοκη ψυχοσύνθεση που προκαλεί τη συμπάθεια των θεατών και δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή του και τον τρόπο σκέψης του.

Η πλοκή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και κρατούσε τον θεατή συνέχεια σε αγωνία, με αποτέλεσμα κανείς να μην περιμένει την εξέλιξη της ιστορίας και το τέλος. Οι δολοφονίες είναι έξυπνα στημένες, με μαθηματική ακρίβεια, ενώ παραλληλίζεται ωραία και κατανοητά το μαθηματικό θεώρημα των φίλιων αριθμών με την πραγματική κι άσβεστη φιλία. Ο δολοφόνος και το κίνητρό του θέτουν ένα πραγματικό δίλημμα τόσο στον ήρωα όσο και σε εμάς τους θεατές, αφού με τη λύση του μυστηρίου δεν γνωρίζουμε εάν δικαιολογούμε ή όχι το δολοφόνο. Και δεν γνωρίζουμε τι θα κάναμε εάν έπρεπε να πάρουμε εμείς την απόφαση που καλείται να πάρει ο πρωταγωνιστής.

Με λίγα λόγια, είναι μια ταινία που συναρπάζει το θεατή με το μυστήριο και την ανατρεπτική πλοκή, ενώ παράλληλα θέτει ηθικά ερωτήματα και υπογραμμίζει την αξία και τη σημασία που έχει η αληθινή φιλία για τους ανθρώπους, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στις πιο ακραίες πράξεις.

Αμαράντα Αγγελοπούλου, Α1 Λυκείου

Η ταινία Έτερος Εγώ, αν και φαίνεται αρχικά να υπακούει στη δομή της πλοκής ενός αστυνομικού διηγήματος, εκπλήσσει με τα φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει. Τι σημαίνει χρέος απέναντι στο άδικο σε μια κοινωνία που διαποτίζεται από τη διαπλοκή; Ποιος αποφασίζει για την αξία της ανθρώπινης ζωής, είτε είναι η ζωή του φίλου, είτε του πατέρα που είναι κλινικά νεκρός, είτε ακόμα του εχθρού που είναι υπεύθυνος για την αδικία;

Τα μαθηματικά και η φιλοσοφία εμπλέκονται για να διαλευκάνουν το μυστήριο αλλά και για να θέσουν αυτά τα ερωτήματα οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τελικά την ευθύνη τη φέρουμε οι ίδιοι οι άνθρωποι και η λύση που δίνουμε δεν μπορεί να είναι ποτέ ανώδυνη. Η συγχώρεση δεν είναι πάντα δυνατή, το ηθικό δίλημμα θα βαρύνει τον ήρωα ό,τι και αν πράξει, η απώλεια δεν θα επουλωθεί με οποιαδήποτε πράξη αυτοδικίας, η οποία τελικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξίσωση του άδικου με την αδικία, και το μόνο που παραμένει ως θετικό πρόσημο και απάντηση στο άδικο είναι η πράξη φροντίδας για τον άλλον. Εκείνον που έχει νόημα να φροντίσουμε ως τον έτερο, τον διαφορετικό, ως τον άνθρωπο του οποίου η ύπαρξη δίνει νόημα στην ίδια μας την ύπαρξη.

Ο έτερος εγώ δεν είναι μόνο η φίλη που αγαπήσαμε, ο πατέρας που χάσαμε, με άλλα λόγια το άλλο μας μισό, αλλά εκείνος ο άλλος-ξένος που ο ήρωας φροντίζει στο τέλος της ταινίας ενάντια στις αρχές του. Αυτή η πράξη του τον οδηγεί στο να υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό με τρόπο όμως που τελικά τον βοηθά να φροντίσει τον εαυτό του, και ίσως να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά.

Ο έτερος εγώ, με αυτή την έννοια, πραγματώνεται, όπως και στα μαθηματικά, με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά ζεύγη, όχι μόνο αριθμών, αλλά και ανθρώπων για να θέσει το φιλοσοφικό ερώτημα  για την ανθρώπινη ζωή και την αξία του άλλου, του ξένου, του διαφορετικού. Για να κατανοήσουμε το χρέος μας ως άνθρωποι πρέπει να απαντήσουμε στο κάλεσμά του, πολλές φορές ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό, προκειμένου να κατανοήσουμε ποιος είναι τελικά ο άνθρωπος που ο καθένας από εμάς πραγματικά είναι.

Μίνα Καραβαντά (μαμά Αμαράντας Αγγελοπούλου)


5 Comments

LeeannJat

10/08/2017 at 7:59 pm

Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck 😉

XRumer201708c

LeeannJat

11/08/2017 at 1:07 am

Revolutional update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck 😉

XRumer201708c

Avito777zor

16/08/2017 at 12:42 am

Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

Здравствуйте, дорогие друзья!

Всегда рады предоставить Всем вам сервис по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам нужны конкретные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

Аккаунты не Брут. Живут долго.

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
________

авито бесплатная продажа
авито нижний новгород доска бесплатных объявлений
авито доска бесплатных объявлений +от частных
кемерово вещи пакетом +на авито
скидки +на авито +на услуги

Avia777Molf

16/08/2017 at 6:21 pm

Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

скайсканер дешевые авиабилеты
билеты +на самолет официальный сайт дешево
авиакомпания купить дешевые авиабилеты официальный сайт
купить авиабилет дешево онлайн календарь
авиабилеты скидки спецпредложения

Leave a Reply