Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών 2017

  • 4

Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών 2017

Από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών.

Στόχοι αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν:

Η επαφή των μαθητών με επιστήμονες και η ενίσχυση του ενδιαφέροντός τους για τα επιστημονικά δρώμενα και επιτεύγματα.

Η δημιουργία νέων προτύπων από τον χώρο των Φυσικών Επιστημών και η ενίσχυση της επιθυμίας των μαθητών να ασχοληθούν με αυτές τις επιστήμες.

Η κατανόηση της επιστήμης ως μια μορφή ανθρώπινης γνώσης και διερεύνησης και

Η καλλιέργεια στάσης που θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα των Φυσικών Επιστημών για το όφελος της κοινωνίας και τη διατήρηση των ισορροπιών του περιβάλλοντος.

Η Α’ Γυμνασίου παρακολούθησε θεατρική παράσταση από την ομάδα «Θεατρόνιο». Οι μαθητές μας μέσα από την παράσταση «Θέμα Χημείας» σωματοποίησαν τις τρεις φυσικές καταστάσεις της ύλης, μελέτησαν την επίδραση της πίεσης τόσο σε επίπεδο φυσικών επιστημών όσο και ανθρώπινων σχέσεων, γέλασαν με την δραματοποίηση των θεμελιωδών εννοιών των φυσικών επιστημών και προσέγγισαν διλήμματα-συγκρούσεις σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Οι μαθητές μας διασκέδασαν αλλά συγχρόνως διδάχτηκαν με έναν ξεχωριστό τρόπο βασικές έννοιες της Χημείας και της Φυσικής. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δρ. Γιάννης Γουλές, συγγραφέας, ηθοποιός και εμπνευστής της παράστασης, «Το χιούμορ αξιοποιείται ως παιδαγωγικό εργαλείο. Μέσα από το χιούμορ συνδέουμε την επιστήμη με την καθημερινότητα, γελάμε και ταυτόχρονα μαθαίνουμε».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχοπούλου

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

Παιδαγωγική επιμέλεια: Ναταλία Λύτρα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβυζάκης, Γιάννης Γουλές, Θεοδώρα Ντούσκα, Νεφέλη Τουλιάτου

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές μάς ζήτησαν να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις.

Παράσταση από το “Θεατρόνιο”

Η Γ’ Γυμνασίου υποδέχτηκε την «Οργάνωση Γη» για να καλλιεργήσουν όλοι μαζί οπωροκηπευτικά προϊόντα και να συζητήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την υγιεινή διατροφή με ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, μέσω του οποίου τα παιδιά ενημερώθηκαν με ένα διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο για τους δεκαεπτά παγκόσμιους στόχους των κρατών για την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, έγινε ξενάγηση στον λαχανόκηπο του σχολείου μας, συζήτηση για τις συνθήκες καλλιέργειας και για την κομποστοποίηση. Στο τέλος, οι μαθητές μας παρατήρησαν γαιοσκώληκες, συζήτησαν για τα ανατομικά χαρακτηριστικά τους, για την προσφορά τους στην φύση και για την σημασία των μικροοργανισμών.

Οργάνωση Γη

Η Εβδομάδα Φυσικών Επιστημών έκλεισε με επίσκεψη ομάδας του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους μαθητές της Β´ Γυμνασίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με πολλά διαδραστικά πειράματα. Συγκεκριμένα, έμαθαν για τους χάρτες καιρού, για την δημιουργία νεφών και σύννεφων, για τον κύκλο νερού και για την δημιουργία κεραυνών και ανεμοστρόβιλων και έκαναν πειράματα προσομοίωσης ψυχρού μετώπου, σύννεφου, βροχής και ανεμοστρόβιλου. Στο τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και στους νικητές έγινε η απονομή επάθλων.

Αστεροσκοπείο

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Μαρτίου το Ziridis Science Fair για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με στόχο να εμπλέξει ενεργά τους μαθητές με την πειραματική διαδικασία. Οι μαθητές των ομίλων science, περιβάλλοντος και ο κ. Κονιδιτσιώτης, χημικός και γονέας του σχολείου μας, έστησαν τους πάγκους τους με αντιδραστήρια και γυαλικά και περίμεναν μαθητές και καθηγητές, από όλες τις βαθμίδες του σχολείου μας, για να τους μυήσουν στον κόσμο της επιστήμης. Οι μαθητές μας παρουσίασαν εντυπωσιακά πειράματα, έδωσαν την  επιστημονική ερμηνεία του κάθε φαινομένου και καθοδήγησαν τους συμμαθητές τους για να εκτελέσουν οι ίδιοι πειράματα. Η σχολική μέρα των μαθητών γέμισε με υγρό άζωτο, ξηρό πάγο, πολύχρωμες φωτιές, κρυφά μηνύματα, χρωματιστούς αφρούς, καπνούς, κρότους, προωθητικούς πυραύλους, slime, μη νευτώνεια υγρά και πολλά άλλα εντυπωσιακά δρώμενα.

Ziridis Science Fair

Στο Λύκειο οι τριάντα μαθητές που διακρίθηκαν στον ενδοσχολικό διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και να αναλύσουν γεγονότα από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) του CERN. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθεί η εκδήλωση Master Classes από ένα σχολείο.

Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές μας συνεργάστηκαν για την ανάλυση των δεδομένων προς εύρεση σωματιδίων με πολύ μικρή διάρκεια ζωής και συνομίλησαν με τους ερευνητές του Δημόκριτου για την Πυρηνική Φυσική. Μαθητές που συμμετείχαν στα master classes δήλωσαν χαρακτηριστικά:

«Είναι μια άρτια οργανωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα δράση!» Ευγένιος Κρητικός

«Η συναναστροφή με ερευνητές από τον Δημόκριτο είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία» Ισίδωρος Κατσίκης

«Πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες παρουσιάσεις, αν και μερικές έννοιες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες» Ζωή Μαν

«Η ανάλυση δεδομένων από τους επιταχυντές είναι μια μοναδική εμπειρία, ελπίζω στο μέλλον να ξαναγίνουν αντίστοιχες δράσεις!» Δάφνη Καμπίτση

Master Class

Επιπλέον το σχολείο μας επισκέφθηκαν επτά διακεκριμένοι επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα και βιομηχανίες, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές του Λυκείου για θέματα που σχετίζονται με το ερευνητικό τους πεδίο, τις αρμοδιότητες τους, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα των Φυσικών Επιστημών. Οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν έχουν, εκτός των άλλων, και χαρακτήρα επαγγελματικού προσανατολισμού, ως προοίμιο της Εβδομάδας Επαγγελματικού Προσανατολισμού που θα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, στο σχολείο μας φιλοξενήθηκαν οι κάτωθι επιστήμονες:

Βασίλης Ζουμπουρλής: Διευθυντής Ερευνών στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας του καρκίνου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Κωνσταντίνος Καραβασίλης: Manager στον έλεγχο ποιότητας της Johnson & Johnson.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Μεθενίτης: Αν. Καθηγητής του τμήματος Ανόργανης Χημείας- Βιοανόργανης – Κατάλυσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γιώργος Σταμούλης: Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – πρόεδρος Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Λαμίας.

Κωνσταντίνος Πλιάκας: Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Ηχοδομική Πλιάκας

Ευριπίδης Τσαούσογλου: Technical Manager στην Wilckens Pants Factory SA

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου ο κ. Βασίλης Ζουμπουρλής,  PhD- Ερευνητή Α – Διευθυντή Ερευνών στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας του Καρκίνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μίλησε σε μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου για τις έρευνες στον τομέα του καρκίνου που έλαβαν χώρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, για την μελέτη ογκογόνων ιών σε τρωκτικά και πτηνά και για τη χρήση χημικών καρκινογόνων σε κύτταρα ή συστήματα ζωικών μοντέλων (ποντίκια). Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ερευνητικής του δουλειάς και συγκεκριμένα για την αξιολόγηση των καρκινικών βιολογικών δεικτών στη θεραπεία του καρκίνου και την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων, της κυτταροθεραπείας του καρκίνου με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων.

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου έγιναν δύοενδιαφέρουσες ομιλίες για τους μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείο μας. Καλεσμένοι ήταν δύο καταξιωμένοι στον τομέα τους επιστήμονες, ο κ. Κ. Καραβασίλης, χημικός – manager στον ποιοτικό έλεγχο της Johnson & Johnson και ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου για την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ο κ. Καραβασίλης παρουσίασε στα παιδιά τα στάδια παραγωγής ενός καλλυντικού προϊόντος από τη σύλληψη μέχρι την τοποθέτησή του στα ράφια των μαγαζιών και συζήτησε με τα παιδιά  για τις δυνατότητες που έχει ένας χημικός στην αγορά εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε δέκα πολύ σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας και συζήτησε με τα παιδιά  για την τεχνολογία, είτε ως αντικείμενο των σπουδών τους, είτε ως αντικείμενο επαγγελματικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής δράσης. Οι μαθητές του σχολείου μας εξέφρασαν πολλές απορίες και δήλωσαν ότι προσέγγισαν από μια διαφορετική σκοπιά τον χώρο της βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, επισκέφτηκαν το Λύκειο της Νέας Γενιάς Ζηρίδη δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, ο κ. Κωνσταντίνος Μεθενίτης, Αν. Καθηγητής του τμήματος Ανόργανης Χημείας – Βιοανόργανης – Κατάλυσης ΕΚΠΑ και ο κ. Γ. Σταμούλης, Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Πρόεδρος Σχολής Θετικών Επιστημών Θεσσαλίας. Ο κ. Μεθενίτης τόνισε την σημασία της κατάλυσης στην έρευνα και την καθημερινότητά μας, συζήτησε με τα παιδιά για την φοιτητική ζωή στην σχολή Θετικών Επιστημών στο Χημικό Τμήμα και τους μίλησε για τα επαγγελματικά μονοπάτια που ανοίγονται με το πτυχίο του χημικού. Ο κ. Σταμούλης παρουσίασε στους μαθητές τις εφαρμογές της πληροφορικής στην έρευνα, την οικονομία και την καθημερινή ζωή και  συζήτησε με τα παιδιά για τις απαιτήσεις των πολυτεχνικών σχολών και για την επαγγελματική αποκατάσταση ενός αποφοίτου του Πολυτεχνείου.

Την Παρασκευή, 17 Μαρτίου ο κ. Κωνσταντίνος Πλιάκας, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος – ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Ηχοδομική Πλιάκας, μίλησε στους μαθητές για τον τομέα της ηχομόνωσης, της ηχητικής και των ηχομονωτικών κατασκευών και τους παρουσίασε παραδείγματα από μερικά έργα (από θέατρα, εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, τράπεζες κα.) εξηγώντας την ηχητική του κάθε χώρου. Παράλληλα, μίλησε για τις απαιτήσεις του επαγγέλματος και την επαγγελματική αποκατάσταση των μηχανολόγων ηλεκτρολόγων.

Ο κ. Τσαούσογλου, χημικός PhD – Technical Manager στην Wilckens Paints Factory SA, συζήτησε με τα παιδιά για τον τομέα της βιομηχανίας, την παραγωγή και ανάλυση του χρώματος, τις απαιτήσεις που υπάρχουν στην αγορά χρώματος και τον ρόλο του χημικού στην βιομηχανία. Παράλληλα, μίλησε για την απορρόφηση των χημικών στην αγορά εργασίας και της έρευνας.

This slideshow requires JavaScript.


4 Comments

LeeannJat

10/08/2017 at 10:06 pm

Revolutional update of SEO/SMM package “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
captcha breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
See you later!

XRumer201708c

LeeannJat

11/08/2017 at 4:39 pm

Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil”:
captcha solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck!

XRumer201708c

Avito777zor

16/08/2017 at 7:33 am

Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

Мое почтение, дорогие друзья!

Всегда рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам требуются конкретные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

Аккаунты не Брут. Живут долго.

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
________

турбо продажа авито скидка
авито купить игрушки пакетом
пакеты продаж +на авито
авито нижний новгород доска бесплатных
авито бесплатные объявления недвижимость

Avia777Molf

17/08/2017 at 1:59 am

Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

яндекс7авиабилеты купить онлайн дешево
недорогие авиабилеты +в армению
купить авиабилеты s7 официальный сайт дешевые билеты
купить авиабилеты +из санкт петербурга дешево аэрофлот
дешевые билеты +на самолет аэрофлот официальный сайт

Leave a Reply