Στα ίχνη της πολιτισμικής κληρονομιάς: Μαθητικό συμπόσιο

  • 4

Στα ίχνη της πολιτισμικής κληρονομιάς: Μαθητικό συμπόσιο

Στις 28 και 29 Απριλίου 2017 εννέα μαθητές του Γυμνασίου συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Γυμνασίων ASPnet UNESCO Αττικής με θέμα «Διαχείριση των μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης», στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, το οποίο είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν στα επιμέρους θέματα α) Η σημαντικότητα ενός μνημείου, β) Κριτήρια ένταξης στον κατάλογο μνημείων UNESCO, γ) Επιπτώσεις από /στον τουρισμό, δ) Δυνατότητες για ανάδειξη των μνημείων και ανάπτυξη. Μελέτησαν κείμενα της Unesco και άρθρα γύρω από ζητήματα αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, κατέγραψαν καλές πρακτικές και εισηγήθηκαν δικές τους προτάσεις.

Η παρουσία τους στις Επιτροπές Εργασίας και την Ολομέλεια ξεχώρισε για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τη διοργάνωση, για την ευγένεια στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν γύρω από τις θεματικές του συμποσίου, για τον οργανωμένο συντονισμό των Επιτροπών από τις θέσεις των προέδρων και τον γραμματέων, κυρίως όμως για την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν ευθύνες και να επιλύουν γρήγορα και αποτελεσματικά κρίσεις χωρίς να χαθεί η χαρά της συμμετοχής. Τίποτα από τα παραπάνω δεν πέρασε απαρατήρητο.

Οι μαθητές μας θεώρησαν το συμπόσιο δική τους, προσωπική υπόθεση και προσπάθησαν -ο καθένας από τη δική του πλευρά και στον βαθμό που του αναλογούσε- να συμβάλουν στην επιτυχία του.

Κάπως έτσι φτιάχονται οι παρέες και οι κοινότητες. Με δουλειά, κόπο, αφοσίωση και χαρά.

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος

Λίνα Χάχαλη, μαθηματικός

Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου: Ειρήνη Γαϊτανάρου, Βάιος Διονυσόπουλος, Αθηνά Κούλαλη, Ελίνα Κουφάλη, Δημήτρης Κυριακίδης, Λουκία Κυριακίδη, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Γεωργία Τριγώνη, Σταύρος Φορμόζης.


«Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο 2ο Συμπόσιο Συνεργαζομένων Γυμνασίων ASPnet Unesco Αττικής. Ένα συμπόσιο, που μας δίνει τη δυνατότητα να μελετάμε, να συλλέγουμε πληροφορίες, να ετοιμάζουμε υλικό, να οργανώνουμε τη σκέψη μας, να παρουσιάζουμε και να συζητάμε τις απόψεις και τις ιδέες μας πάνω σε πραγματικά ενδιαφέροντα θέματα, με παιδιά κοντά στην ηλικία μας, και τέλος να καταλήγουμε σε συμπεράσματα και λύσεις που πιστεύουμε πως είναι άξια να εγκριθούν από την ολομέλεια.

Έτσι και φέτος,  κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εγώ ως μαθήτρια που εκπροσωπώ τη Νέα Γενιά Ζηρίδη νιώθω πως έχω καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό… Να εκφράσω και να συζητήσω τις απόψεις μου πάνω σε ένα θέμα που αφορά τη γενιά μου πολύ περισσότερο από κανέναν άλλο.

Τα παιδιά της ηλικίας μου έχουν ευθύνη να ενημερώνονται κατάλληλα, κυρίως από τα εκπαιδευτικά προγράμματα- όσο περισσότερο γίνεται- και να προστατέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αξιοποιήσουν καθώς και να διατηρήσουν τα μνημεία μας και όλη την ιστορία που έχει στην πλάτη της η ελληνική πολιτισμική κληρονομιά.

Με ισχυρές και καίριες τοποθετήσεις στις επιτροπές εργασίας αποδείξαμε πως είμαστε άριστα ενημερωμένοι για τα θέματα που συζητήθηκαν και εξαιρετικά συνειδητοποιημένοι, με σαφείς και σοβαρές απόψεις. Κι αυτά είναι λόγια καθηγητών από άλλα σχολεία στο συνέδριο…

Βέβαια, ένα τεράστιο ευχαριστώ και συγχαρητήρια αξίζουν οι καθηγήτριες που ήταν κοντά μας: κυρία Μερκούρη και κυρία Χάχαλη. Δυο καθηγήτριες που ασχολούνται με δυο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα μεταξύ τους, που όμως είχαν άριστη συνεργασία και συνεννόηση καθώς μας προετοίμασαν και μας βοήθησαν να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις απόψεις μας. Ήταν κοντά μας και πάντα πρόθυμες να μας βοηθήσουν, κάτι που μας έδωσε δύναμη όταν νιώσαμε άγχος.

Συνολικά ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, πέρα από τις δυσκολίες που ανέκυψαν. Το θέμα ήταν  οικείο και πολύ ενδιαφέρον.

Εύχομαι του χρόνου να διεξαχθεί στο σχολείο μας και να φιλοξενήσουμε πολλά σχολεία στο 3ο Συμπόσιο!»

Γεωργία Τριγώνη, Β5 Γυμνασίου


«Λέγομαι Ειρήνη Γαϊτανάρου και είμαι μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου. Φέτος ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα στο Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Γυμνασίων ASPnet UNESCO Αττικής. Αυτό που μου άρεσε από το συμπόσιο είναι ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να εκθέσω τις απόψεις μου για το θέμα που μας είχε δοθεί και να συνεργαστώ με παιδιά από άλλα σχολεία. Επίσης, το Συμπόσιο με βοήθησε να καλλιεργήσω την κριτική μου σκέψη και να πλουτίσω τις γνώσεις μου. Τέλος, πιστεύω πως είναι μια μοναδική εμπειρία που μου έχει προσφέρει το σχολείο μου και το ευχαριστώ πολύ για αυτό.»

Ειρήνη Γαϊτανάρου, Γ1 Γυμνασίου


Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 177 χώρες με 8.000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα

This slideshow requires JavaScript.


4 Comments

LeeannJat

10/08/2017 at 8:58 pm

Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
See you later 😉

XRumer201708c

LeeannJat

11/08/2017 at 3:07 pm

Absolutely NEW update of SEO/SMM software “XRumer 16.0 + XEvil 3.0”:
captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it – then IT WORKS!
Good luck 😉

XRumer201708c

Avito777zor

16/08/2017 at 5:31 am

Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

Здравствуйте, дорогие друзья!

Рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам надо определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

Аккаунты не Брут. Живут долго.

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
Если нужен залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим… А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% …

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

Залив Авито канал Телеграмм @t.me/avito50
________

авито ростов доска бесплатных объявлений
авито казань
акции авито
авито самара
авито залита

Avia777Molf

16/08/2017 at 10:25 pm

Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы. по МИРУ – 50%| Телеграмм @AviaRussia только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

авиабилет недорого адлер
купить авиабилеты дешево
цена билет самолет дешевле
авиабилеты дешево
купить дешево авиабилеты онлайн без комиссии

Leave a Reply