Η Νέα Γενιά Ζηρίδη στη Βραδιά του Ερευνητή 2017

  • -

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη στη Βραδιά του Ερευνητή 2017

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 17:00 έως και τις 24:00, πραγματοποιήθηκε η Βραδιά του Ερευνητή 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, με ελεύθερη είσοδο.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη βραδιά αυτή με το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, διεξάγοντας πειράματα με τίτλο: Holidays on Ice. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους εντυπωσιακά πειράματα με ξηρό πάγο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική ερμηνεία του κάθε φαινομένου. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το κοινό για την κίνηση των κομητών, τις ιδιότητες του ξηρού πάγου, να ετοιμάσουν οι ίδιοι και να γευτούν παγωτό από ξηρό πάγο, κρυσταλλωμένα φρούτα και λαχανικά και πολλά άλλα. Τέλος, με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου θαλάμου νεφών είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τις τροχιές ακίνδυνων σωματιδίων, που έρχονται από το διάστημα. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να είναι μιόνια, ηλεκτρόνια, σωματίδια-α τα οποία με τη βοήθεια του ανιχνευτή θα γίνονται ορατά.

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους εντυπωσιακά πειράματα με ξηρό πάγο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική ερμηνεία του κάθε φαινομένου. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το κοινό για την κίνηση των κομητών, τις ιδιότητες του ξηρού πάγου, να ετοιμάσουν οι ίδιοι και να γευτούν παγωτό από ξηρό πάγο, κρυσταλλωμένα φρούτα και λαχανικά και πολλά άλλα.

Τέλος, με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου θαλάμου νεφών είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τις τροχιές ακίνδυνων σωματιδίων που έρχονται από το διάστημα. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να είναι μιόνια, ηλεκτρόνια, σωματίδια-α τα οποία με τη βοήθεια του ανιχνευτή θα γίνονται ορατά. Μερικές δεκαετίες πριν οι ανιχνευτές αυτοί χρησιμοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο ερευνών CERN στα πρώτα πειράματα φυσικής υψηλών ενεργειών.

Η Βραδιά αυτή ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ». Παράλληλα, ο  Θόλος του «Ελληνικού Κόσμου» ταξίδεψε τους επισκέπτες  στον χώρο και τον χρόνο, μέσα  από συναρπαστικές διαδραστικές περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητα και τη 3D  παραγωγή του Αστεροσκοπείου Αθηνών «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» (The Hot and Energetic Universe). Δυναμική ήταν και η συμμετοχή  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του προγραμμάτων.

Αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση μελών της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Κεντρικός ομιλητής της Βραδιάς, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, με  ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία»!

Η βραδιά πλημμύρισε με πολλή μουσική από  την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και άλλα μουσικά σύνολα και έκλεισε με τους ξεχωριστούς Balkan Familia, την ομάδα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μουσικά περάσματα  Ανατολής και Δύσης!

Οι καθηγητές που βοήθησαν και παρευρέθησαν στη βραδιά είναι οι: Δ. Δικαιάκος, Μ. Δρακάτου, Ε. Ντόμαρη, Ε. Παπαγεωργίου, Χ. Παπαχρήστου, Σ. Ρουμπέα, Ε. Σιώτου, Π. Σταμάτης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο site: www.rengreece.com

This slideshow requires JavaScript.